Tarihçe
Matematik Bölümü, 1975 yılında Fen ve Mühendislik Fakültesi bünyesinde açılmıştır. 1982 yılında yayınlanan 2547 sayılı Kanun ve bu Kanuna dayalı olarak çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Fen ve Mühendislik Fakültesinin Fen-Edebiyat Fakültesine dönüştürülmesiyle Matematik Bölümü Fen-Edebiyat Fakültesine dahil edilmiştir. Matematik Bölümü bugün Fonksiyonlar Teorisi ve Fonksiyonel Analiz, Geometri, Cebir ve Sayılar Teorisi, Topoloji, Matematik Temelleri ve Matematik Lojik, Uygulamalı Matematik Anabilim Dallarında görevli olmak üzere; 10 Profesör, 3 Doçent, 5 Doktor Öğretim Üyesi, 8 Araştırma Görevlisi kadrosuyla verdiği lisans ve lisansüstü eğitiminin ve öğretiminin yanı sıra bilimsel araştırma faaliyetlerini de sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Matematikçi
Program Profili
Eğitim süresi dört yıldır. Bölümümüzün eğitim programı, günümüz matematiğindeki gelişmeleri takip edebilecek çağdaş matematikçiler yetiştirecek şekilde düzenlenmiştir.
Mezunların Çalışma Alanları
Mezunlarımız KPSS ‘den gereken puanı almaları ve formasyona sahip olmaları durumunda MEB tarafından Matematik öğretmeni olarak atanabilirler veya dershanelerde ve özel okullarda matematik öğretmeni olarak çalışabilirler. Bilgisayar sektöründe çeşitli pozisyonlara sahip olabilirler. Bankalarda görev alabilirler. Lisansüstü eğitimine devam eden adaylar, üniversitelerde veya çeşitli kurumlarda araştırmacı veya öğretim elemanı olarak çalışabilirler.
Üst Derece Programlara Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Altyapı
Matematik Bölümünde 5 derslik, 1 bilgisayar laboratuarı, kitaplık, öğrenci çalışma salonu ve lisansüstü öğrenci odası bulunmaktadır.
Bölümün Düzenlediği Akademik Etkinlikler
* Ulusal Matematik Sempozyumu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 7-10 Temmuz 1986, Samsun.
* Uluslararası Örnekleme Teorisi ve Uygulamaları 2005 Sempozyumu (Sampling Theory and Applications 05 (SAMPTA 05), Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 10-15 Temmuz 2005, Samsun.
* Ulusal IX. Geometri Sempozyumu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 7-10 Haziran 2011, Samsun.
* Uluslararası Cebir ve Sayılar Teorisi Konferansı (International Conference on Algebra and Number Theory), ICA 2014, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 5-8 Ağustos 2014, Samsun.
* 32. Ulusal Matematik Sempozyumu, 31 Ağustos - 3 Eylül 2019, Samsun.